Voting

Lawatan Jemaah Nazir Persekutuan

Ujian 1

GURU BERTUGAS : 27 Februari - 2 Mac 2012

Persatuan Linguistik Bantah Syor PAGE

Friday, April 8, 2011Oleh Adli Shahar

adli@bharian.com.my

Mahu PPSMI dimansuh sepenuhnya

KUALA LUMPUR: Persatuan Linguistik Malaysia (PLM) menolak saranan Persatuan Ibu Bapa Untuk Pendidikan Malaysia (PAGE) supaya dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) dijadikan pilihan di sekolah kebangsaan dan sekolah menengah kebangsaan.

Timbalan Presiden PLM, Kamal Shukri Abdullah Sani, berkata PLM berpegang kepada janji kerajaan bahawa PPSMI akan dimansuhkan sepenuhnya sehinggalah pada peringkat pengajian tinggi sama seperti sebelum pelaksanaan pada 2003.

“PLM mewakili 48 badan bukan kerajaan (NGO) lain membantah keras sebarang cadangan untuk mengembalikan dasar PPSMI dalam apa juga bentuk sama ada sepenuhnya atau sebahagian saja di mana-mana institusi pendidikan kerajaan dan bantuan kerajaan di negara ini.

“Usaha mewujudkan satu kelas khas untuk PPSMI bagi melayani segelintir pihak hanya tindakan mementingkan diri berbanding aspirasi negara dan kemajuan serta perkembangan bahasa negara sendiri,”katanya kepada pemberita selepas Mesyuarat Jawatankuasa Pelaksanaan Bahasa Kebangsaan Kali Pertama 2011 di Parlimen di sini, semalam.

PLM turut mengemukakan surat terbuka membantah memorandum PAGE dan memohon mengembalikan bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar utama di Tingkatan Enam, matrikulasi dan universiti (seperti 1983 hingga 2003) kepada Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang mempengerusikan mesyuarat berkenaan.

Januari lalu, PAGE mengulangi saranan supaya dasar PPSMI dijadikan pilihan di sekolah menerusi memorandum yang diserahkan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, sekali gus mahukan resolusi persatuan terbabit dibincangkan semula oleh Kabinet.

Sumber : Berita Harian Online

0 comments:

Post a Comment

BERITA HARIAN

mengintai khabar semasa

Berita Harian : Agama

Followers

TERIMA KASIH MENGINTAI BLOG INI

HALWA TELINGA

Berita Harian : Nasional

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP