Voting

Lawatan Jemaah Nazir Persekutuan

Ujian 1

GURU BERTUGAS : 27 Februari - 2 Mac 2012

Tindakan Kementerian Teruskan Khidmat Guru Sandaran Disokong

Monday, December 6, 2010

SAYA menyokong keputusan Kementerian Pelajaran meneruskan perkhidmatan Guru Sandaran Tidak Terlatih (GSTT) dan menarik balik notis tamat perkhidmatan. 

GSTT bukan mengancam peluang guru baru jika dilihat kepada sudut tertentu. Mereka ialah individu terpilih berdasarkan potensi dan kemahiran yang terbukti dengan sebahagiannya sudah pun menunjukkan prestasi cemerlang sepanjang perkhidmatan.

Langkah yang amat bijaksana oleh kementerian membuka program penyerapan GSTT membabitkan Kursus Dalam Cuti (KDC) dan Kursus Perguruan Lepasan Ijazah (KPLI).


Tidak perlu meraih simpati kerana sama ada individu itu bakal guru lepasan Kurus Perguruan Lepasan Ijazah (KPLI), Diploma Perguruan Lepasan Ijazah (DPLI) atau keluaran institusi pengajian tinggi awam (IPTA), rencana dan akar utamanya adalah untuk memajukan tahap pendidikan di sekolah. 

Lazimnya, penekanan tugas yang akan dikendalikan adalah lebih sistematik berbanding menyuarakan rasa ketidakpuasan hati dan iri hati semata-mata untuk merebut tempat dalam bidang pendidikan. 

INSAN GEMILANG, 
Rompin, Pahang.
 

0 comments:

Post a Comment

BERITA HARIAN

mengintai khabar semasa

Berita Harian : Agama

Followers

TERIMA KASIH MENGINTAI BLOG INI

HALWA TELINGA

Berita Harian : Nasional

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP