Nasi Lemak Punca Keracunan Makanan
Friday, April 1, 2011
PUTRAJAYA – Sebanyak 50 peratus daripada 311 kes keracunan makanan di sekolah tahun lalu dikenalpasti berpunca daripada penyediaan makanan di kantin yang kebanyakannya melibatkan nasi lemak.
Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, 50 peratus kes keracunan tersebut melibatkan 5,496 pelajar.
Nasi lemak, menurut beliau, menjadi punca utama keracunan makanan selain sambal kerang dan ayam masak merah.
Ini kerana, katanya, makanan itu dimasak terlalu awal iaitu pada waktu malam sebelumnya.
“Siasatan turut menunjukkan pencemaran berlaku ketika proses penyimpanan, pengangkutan dan penghidangan yang menyumbang kepada 32 peratus kejadian keracunan makanan,” jelasnya.
Beliau berkata demikian selepas menyampaikan hadiah kepada pemenang Anugerah Kantin Bersih 2010 Peringkat Kebangsaan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini.
Tempat pertama dimenangi Sekolah Kebangsaan (SK) Serting Felda, Kuala Pilah, Negeri Sembilan yang memperoleh RM4,500, piala dan sijil; tempat kedua SK Padang Mengkuang, Kuala Terengganu (RM4,000) manakala SK Pauh Jaya, Pulau Pinang meraih tempat ketiga dengan wang tunai RM3,000.
Tiong Lai memberitahu, sebanyak 88 kes atau 56 peratus kes keracunan makanan menunjukkan tanda awal basi dari segi fizikal, bau dan rasa.
Katanya, Kementerian Kesihatan memandang serius kes keracunan makanan kerana ia boleh menjejaskan prestasi pembelajaran akademik dan kokurikulum murid.
Sehubungan itu, katanya, sebanyak 122 premis telah diberikan notis penutupan sementara mengikut Seksyen 18 (d) Akta Penyakit Berjangkit 1988 manakala 22 premis ditutup terus.
“Jika disabitkan kesalahan mengikut seksyen berkenaan, pengusaha kantin boleh dikenakan hukuman penjara maksimum dua tahun dan denda RM10,000,” jelasnya.
Sumber : http : //mynewshub.my
0 comments:
Post a Comment