Voting

Lawatan Jemaah Nazir Persekutuan

Ujian 1

GURU BERTUGAS : 27 Februari - 2 Mac 2012

Pendidikan Seks Guna Istilah PEERS

Monday, December 6, 2010

KUALA LUMPUR: Pendidikan seks yang diajar bermula tahun depan di sekolah rendah dan menengah akan menggunakan istilah Pendidikan Kesihatan Reproduktif dan Sosial (PEERS), selain diajar secara berasingan tanpa menumpang mata pelajaran lain. 

Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Mohd Puad Zarkashi berkata, istilah PEERS seperti diputuskan Kabinet pada 2006 akan dikekalkan bagi mengelak kekeliruan berhubung istilah pendidikan seks yang memberi konotosi negatif dan terhad di kalangan masyarakat.Beliau berkata, pembelajaran PEERS diperuntukkan selama satu waktu seminggu iaitu 30 minit bagi sekolah rendah dan 40 minit bagi sekolah menengah, dua kali sebulan.


“PEERS merangkumi aspek lebih luas termasuk soal nilai, sikap dan proses sepanjang hayat mencakupi 75 peratus daripada kurikulum pendidikan kesihatan. 

“Menerusi transformasi Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) pada 2011, kementerian memutuskan pendidikan kesihatan termasuk PEERS diajar berasingan sebagai satu mata pelajaran yang tidak bercantum dengan subjek lain,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen, semalam. 

Mohd Puad berkata, bagi Tahap Satu sekolah rendah, antara skop dimasukkan adalah perbezaan aspek fizikal lelaki dan perempuan, tanggungjawab menjaga kebersihan diri, kemahiran berkata ‘tidak’ kepada sentuhan tidak selamat, kepentingan memelihara kehormatan diri serta pengurusan perasaan. 

“Pada peringkat menengah rendah, antara tumpuan diberi ialah kecekapan psikososial atau kemahiran hidup menangani situasi berisiko, pengurusan tekanan, jangkitan penyakit seksual, dan perkembangan sifat seksual sekunder,” katanya. 
"Di peringkat menengah atas, ia membabitkan kemahiran kecekapan psikososial, kestabilan emosi dan mental, kehamilan remaja, kekeluargaan, jangkitan penyakit seksual, langkah pengawalan dan pencegahan rokok dan dadah," katanya. 

Beliau berkata, PEERS sebenarnya sudah dilaksanakan sejak 1989 di sekolah menengah dan 1994 di sekolah rendah, tetapi bagi sekolah rendah, ia dimasukkan dalam subjek Pendidikan Jasmani. Sumber  : Berita Harian Online

0 comments:

Post a Comment

BERITA HARIAN

mengintai khabar semasa

Berita Harian : Agama

Followers

TERIMA KASIH MENGINTAI BLOG INI

HALWA TELINGA

Berita Harian : Nasional

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP