Voting

Lawatan Jemaah Nazir Persekutuan

Ujian 1

GURU BERTUGAS : 27 Februari - 2 Mac 2012

Berpidato Asah Keyakinan Diri

Monday, December 6, 2010

ADA ketika para aktivis bahasa melaung-laungkan tentang kedaulatan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan, ada juga segelintir rakyat negara ini yang masih kurang mahir menguasai bahasa tersebut.

Dan apabila ditanya pada pakar-pakar bahasa tentang cara terbaik untuk memantapkan komunikasi dalam sesuatu bahasa, jawapan mereka ialah dengan latihan percakapan yang kerap.

Jadi tidak lain tidak bukan apabila lidah membiasakan bertutur dalam bahasa baru maka kita akan lebih cepat menguasai bahasa tersebut.
Salah satu cara yang boleh digunakan ialah melalui amalan pengucapan awam (public speaking) dan berpidato.

Itu juga yang berjaya dibuktikan di Kelab Pidato Perdana (KPP), apabila menyaksikan individu yang dulunya tidak mempunyai keyakinan berbicara dalam bahasa Melayu di khalayak, berubah menjadi pemidato hebat persis seorang Yang Berhormat (YB) di Dewan Rakyat.

Kelab yang kini diterajui oleh, Azmi Shahrin, selaku presiden, sebenarnya sudah memasuki tahun ke enam penubuhannya iaitu sejak Mac 2004 lalu.

Manakala sejak April 2009, KPP dikendalikan oleh Litar Pidato Pertama (Litar P1) yang didaftarkan sebagai sebuah organisasi perniagaan.

“Tujuan dan matlamat kelab secara umum ialah untuk memartabatkan bahasa Melayu dan pada masa sama membantu rakyat Malaysia terutamanya ahli-ahli kelab mempertingkatkan kemahiran bertutur dan berpidato.

“Kami percaya bahawa bahasa Melayu mampu menyatukan rakyat dan membawa kita meniti kejayaan di alaf baru.

“Kami berpegang bahawa bahasa Melayu, seperti juga bahasa-bahasa lain, mempunyai nilai kesenian yang begitu tinggi sehingga ia patut dipertahankan daripada ditelan arus kemodenan dan globalisasi.

“Kami yakin bahasa Melayu boleh diperkasa sehingga ia menjadi bahasa pilihan segenap rakyat Malaysia,” jelas Azmi ketika ditemui di majlis perjumpaan KPP di Menara TM, Bangsar, Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Jelas Azmi lagi, KPP ialah kelab untuk semua rakyat Malaysia yang mana ahli-ahlinya terdiri daripada Melayu, Cina, India dan lain-lain yang memiliki taraf penguasaan bahasa Melayu yang berbeza.

“Kelab ini amat sesuai untuk mereka yang biasa berbahasa Melayu dan ingin mempelajari kaedah penyampaian ucapan yang lebih berkesan.

“Kelab Pidato Perdana ini juga sesuai untuk mereka yang kurang fasih dalam bahasa Melayu dan ingin memperbaiki pertuturan dalam bahasa tersebut,” ujarnya yang sebelum ini hanya fasih berpidato dalam bahasa Inggeris.

Kata Azmi lagi, sesiapa yang memiliki asas dalam bahasa Melayu boleh mendapat manfaat daripada kelab ini.

Keahlian terbuka kepada mereka yang berusia 18 tahun ke atas dan ahli-ahlinya kini terdiri daripada golongan profesional dan pelajar universiti.

Sementara itu, pengelola KPP, Sandy Tan berkata, kelab tersebut mengadakan perjumpaan dua kali sebulan dan menganjurkan kegiatan-kegiatan yang selaras dengan tujuan dan matlamat KPP.

“Dalam setiap perjumpaan, ahli-ahli diberi kesempatan untuk berpidato di hadapan khalayak (ahli-ahli lain),” katanya.

Kegiatan-kegiatan yang dianjurkan terbahagi kepada beberapa jenis antaranya latihan kaedah berpidato dengan betul.

Tumpuan khas diberikan kepada sesuatu kemahiran atau perkara misalnya gerakan tangan, tatapan mata, mimik muka, kepelbagaian suara dan sebagainya.
“Jurulatih pidato yang bertugas akan memberi penerangan ringkas dan membantu para pemidato untuk memperbaiki cara penyampaian.

“Pada masa sama jurulatih mungkin akan meminta khidmat ahli-ahli lain untuk memberi penilaian.

“Ahli-ahli juga diberi buku panduan asas iaitu, Kemahiran Asasi Berpidato, Hak Asasi Anda untuk mencatatkan dan mengikuti kemajuan masing-masing dalam mempelajari kaedah-kaedah berpidato,” ujar Sandy yang juga salah seorang pengasas kelab ini.

Sumber : Utusan Malaysia Online

0 comments:

Post a Comment

BERITA HARIAN

mengintai khabar semasa

Berita Harian : Agama

Followers

TERIMA KASIH MENGINTAI BLOG INI

HALWA TELINGA

Berita Harian : Nasional

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP