Voting

Lawatan Jemaah Nazir Persekutuan

Ujian 1

GURU BERTUGAS : 27 Februari - 2 Mac 2012

Insentif Diberi Patut Dinikmati Semua Lapisan Guru

Tuesday, May 24, 2011

BERITA baik sempena Hari Guru baru-baru ini membolehkan Penolong Kanan (GPK) dan Pengetua masing-masing menerima kenaikan pangkat Gred DG48 dan DG52. 

Jika sebuah sekolah menengah ada 100 guru termasuk GPK Pentadbiran, GPK Hal Ehwal Murid, GPK Kokurikulum dan Pengetua, peluang guru biasa mendapat DG48 cuma tiga peratus dan DG52 hanya satu peratus. Akibatnya majoriti guru kecewa termasuk guru bukan siswazah di sekolah rendah.

Memang benar perkara ini membabitkan soal keupayaan kerajaan, tetapi jika dirundingkan dengan kesatuan guru dan mendapat pandangan semua lapisan guru, pendekatan lebih adil pasti dapat dicapai.
Misalnya guru gred DG41 dengan prestasi cemerlang selepas lima tahun boleh dinaikkan ke Gred DG44 berbanding tempoh 10 tahun sekarang. Lebih banyak gred naik pangkat diwujudkan dan jawatan Guru Cemerlang ditambah supaya lebih ramai guru biasa menikmati Gred DG48 dan DG52. 

Memang benar tugas Pengetua dan GPK berat kerana mereka bertanggungjawab memastikan semua bidang ditadbir dengan cekap agar perjalanan sekolah berkesan untuk menjamin kejayaan murid. 

Namun, guru mendakwa tugas mereka lebih berat kerana bertanggungjawab secara langsung kepada murid dengan mengurus kelas untuk memastikan proses pengajaran dan pembelajaran (P&P) dilaksanakan dengan berkesan. 

Ada guru menuduh pihak pentadbir hanya tahu merancang, mengarah dan memantau, yang teruk melaksanakan tugas ialah guru. 


Sebenarnya kedua-dua pihak sama penting. Oleh itu, jika ada berita baik, perlu dirasai semua. Kata pepatah ‘hati gajah sama dilapah, hati kuman sama dicicah.’ 

ZIN MARKAM,
Pontian, Johor.
 

0 comments:

Post a Comment

BERITA HARIAN

mengintai khabar semasa

Berita Harian : Agama

Followers

TERIMA KASIH MENGINTAI BLOG INI

HALWA TELINGA

Berita Harian : Nasional

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP