Voting

Lawatan Jemaah Nazir Persekutuan

Ujian 1

GURU BERTUGAS : 27 Februari - 2 Mac 2012

Guru Berpolitik Beri Sumbangan Bangunkan negara

Saturday, July 31, 2010MARAN 30 Julai - Penglibatan guru siswazah dalam politik memberi peluang kepada golongan itu menyumbang tenaga dan buah fikiran bagi membangunkan negara pada masa depan.

Presiden Kesatuan Guru-Guru Melayu Malaysia Barat (KGMMB), Mohamed Sabri Mohamed Arsad berkata, golongan itu secara tidak langsung membantu kerajaan kerana mereka mudah didampingi oleh semua golongan.
Menurutnya, pembabitan guru siswazah dijangka mengubah senario politik negara apabila guru tiada halangan lagi untuk aktif dalam politik yang sangat penting menentukan hala tuju kemajuan negara.


''Kalangan guru merupakan kelompok manusia yang ada di mana-mana sahaja dalam komuniti masyarakat yang sentiasa berkhidmat dan menyumbang bakti secara ikhlas dan terarah untuk tujuan kebaikan.


''Kebenaran guru berijazah aktif dalam politik merupakan satu peluang terbaik kepada kelompok ini mengambil bahagian melontar idea bernas sesuatu dasar negara untuk kebaikan rakyat, agama dan negara,'' katanya di sini, kelmarin.
Menurutnya, sebelum ini ramai kalangan guru siswazah di sekolah menengah dan rendah berminat untuk aktif dalam politik tetapi terhalang oleh beberapa kekangan mengikut Peraturan 21(2).


Tambah beliau, peraturan itu menetapkan hanya pegawai dalam Kumpulan Sokongan boleh bertanding atau memegang jawatan atau dilantik ke dalam apa-apa jawatan dalam suatu parti politik dengan syarat terlebih dahulu mendapat kelulusan bertulis Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam atau Ketua Setiausaha kementerian berkenaan.


Mohamed Sabri berkata, KGMMB akan memastikan beberapa mekanisme dipatuhi supaya mana-mana guru yang aktif berpolitik tidak mengabaikan tugas hakiki mengajar di bilik darjah.


Katanya, mereka perlu mematuhi sepenuhnya Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993, termasuk batasan tugas mereka sebagai pegawai perkhidmatan pendidikan dengan aktiviti dalam politik.
Utusan Malaysia Online: 31 Julai 2010

0 comments:

Post a Comment

BERITA HARIAN

mengintai khabar semasa

Berita Harian : Agama

Followers

TERIMA KASIH MENGINTAI BLOG INI

HALWA TELINGA

Berita Harian : Nasional

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP